Airfryer; een alternatief voor frituren

Net als veel anderen lust ik graag op z’n tijd wel eens een patatje. Toen ik begon met calorieën tellen ben ik uiteraard ook eens gaan kijken hoeveel calorieën er nou ongeveer in een portie patat met mayonaise van de snackbar zit. Volgens de caloriechecker van voedingscentrum.nl zit je hiermee al op ruim 600 calorieën. Een snack erbij en je zit al gauw tegen de 1000 calorieën.
Behalve dat zo’n maaltijd erg veel calorieën bevat, is het ook nog eens behoorlijk vet.
Nu maakt dat voor af en toe niet zoveel uit, maar om toch niet direct over mijn calorieënbudget te gaan wanneer ik een patatje eet, besloot ik te gaan kijken naar alternatieven voor de snackbar en frituurpan.
Het aantal calorieën in patat en snacks zelf valt op zich wel mee. Een portie van 150 gram Franse frites van de Aldi (merk Potato King) bevat 211 calorieën. Met 160 calorieën voor een frikandel (van Mora) erbij en nog ongeveer 70 calorieën voor eventueel mayonaise zou je voor minder dan 500 calorieën klaar kunnen zijn. Nu nog de bereiding.

Waarom ik voor de Philips Airfryer koos

Ik ben destijds wat frituurpannen op hetelucht gaan vergelijken. De hete lucht circuleert door de pan waardoor de patat en snacks zonder olie of vet gaar en krokant worden (onderaan deze pagina staat een filmpje waarin dit goed te zien is). Er zijn dus geen extra calorieën nodig voor de bereiding. Mijn keuze viel al snel op de Airfryer van Philips (de HD9220/20). Mijn keuze had verschillende redenen:

– De werking komt redelijk overeen met de werking van een frituurpan. Er zit een frituurmand in die je halverwege het bereiden er even uit kunt halen om de patat goed door te schudden.

– Het apparaat is erg eenvoudig in gebruik. Er zit een temperatuurregelaar op en een timer, deze 2 stel je in en tijdens het bereiden heb je er vrijwel geen omkijken meer naar.

– Persoonlijk vind ik de Airfryer een mooi apparaat in tegenstelling tot veel “normale” frituurpannen en andere hetelucht frituurpannen.

– De Airfryer is eenvoudig schoon te houden. De buitenkant is eivormig en glad, dus je haalt er eenvoudig een doekje overheen. Ook is de Airfryer eenvoudig uit elkaar te halen en mogen de meeste onderdelen gewoon in de vaatwasser.

– Alle snacks kunnen in de Airfryer worden bereidt, dus ook bitterballen en kroketten zijn geen probleem, bij andere heteluchtpannen kan dit niet altijd.

– Op internet kon ik vrijwel alleen maar enthousiaste en positieve ervaringen vinden over de Airfryer.

-Daarnaast had Philips op het moment dat ik hem kocht een mooie cashback-aanbieding.
airfryer
In vergelijking met een “ normale” frituurpan is de Airfryer van Philips wel een stuk duurder. Een standaard frituurpan koop je namelijk tegenwoordig al vanaf zo’n 20 euro. Voor de Airfryer betaal je ruim 100 euro meer, deze is er vanaf 129 euro. Maar voor dat verschil krijg je een aantal extra voordelen:

– Het eten is minder vet en bevat veel minder calorieën dan wanneer je deze frituurt in frituurolie of vet
– Er verspreiden zich tijdens het frituren geen vieze frituurgeuren door het huis.
– Je hoeft geen (dure) frituurolie of vet aan te schaffen.
– Naast frituren kan de Airfryer ook bakken, braden en grillen (er zit zelfs een receptenboekje bij!).

Naast al deze voordelen smaakt het eten uit de Airfryer ook erg goed. Patat wordt mooi goudkleurig en knapperig (beter dan ovenfriet) en er kunnen zelfs kroketten en bitterballen in (in tegenstelling tot de Actifry van Tefal). De kleur van de kroketten en bitterballen wordt niet zo mooi bruin als in een “ normale” frituurpan, maar ook hierbij is aan de smaak helemaal niets te merken.

Nadat wij de Airfryer een week in bezit hadden hebben wij ook besloten om de oude “normale” frituurpan de deur uit te doen. De Airfryer heeft hem wat ons betreft helemaal kunnen vervangen.

In dit filmpje is goed te zien hoe de Airfryer werkt:

7 comments

  1. Er zijn nog meer gerechten die gefrituurd dienen te worden dan alleen patat. De bitterballen kunnen nog met enig gezichtsverlies in de Airfryer, maar wat doe je met de oliebollen en appelflappen en andere beignets? Ik zou de frituurpan in elk geval niet wegdoen. De minst ongezonde oliebollen koop je niet bij een kraam , maar bak je zelf in rijstolie.

  2. Ik heb eerder een airfryer van een goedkoper merk gehad maar de echte is echt een stuk fijner. Heerlijke patat en kroketten komen hieruit. Er hoeft zelfs geen olie bij! Elke cent waard dit apparaat!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *