Stomen, een slanke manier van voedsel bereiden

Voedsel bereiden met stoom

Wil je op een slanke manier eenvoudig voedsel bereiden? Dan kan voedsel stomen een goede optie zijn.
Wanneer je voedsel stoomt wordt het eten gegaard door het stoom van kokend water, hierdoor zijn toevoeging van vet, olie en boter (die meestal veel calorieën bevatten) tijdens het bereiden van het voedsel overbodig. Op die manier kun je eenvoudig een slanke maaltijd bereiden.
gestoomd

Vooral in Aziatische landen in het stomen van voedsel erg populair, maar door de vele voordelen zien we dat het koken met stoom ook in veel andere gebieden steeds populairder wordt.

Voordelen van stomen

  • Het is een slanke manier van voedsel bereiden.
  • Voedsel stomen is erg eenvoudig.
  • Complete maaltijden kunnen in 1 keer worden gemaakt, de kleur-, geur- en smaakstoffen zullen niet met elkaar vermengen.
  • Het voedsel kan niet aanbranden of overkoken.
  • Vitaminen en mineralen in het eten kunnen niet kapot worden gekookt en blijven dus behouden.
  • Er kunnen veel verschillende producten worden bereid met stoom.
  • Het voedsel behoudt zijn eigen smaak en kleur.

Zoals al werd genoemd bij de voordelen kunnen er voor producten worden klaargestoomd. Bij voedsel bereiden met stoom denken veel mensen al gauw aan groenten en aardappels, maar ook pasta, rijst, vis en vlees kunnen bijvoorbeeld worden klaargemaakt met stoom. In principe kun je ieder product dat je kunt bereiden door het te koken, kun je ook klaarmaken door het te stomen.

Er zijn diverse hulpmiddelen te koop om voedsel mee te kunnen stomen. Zo kun je kiezen voor losse stoommandjes en rekjes die je en voedsel vult en boven een pan kokend water hangt. Dit is de goedkoopste manier. Deze mandjes en rekjes kun je voor een paar euro al in de winkel vinden.
Een elektrische stoomkoker is ook een handig apparaat om je te helpen met het stoomkoken. Dit is een los apparaat met een waterreservoir waar je bakjes met voedsel boven kunt plaatsen.
Wil je wat meer uitgeven aan deze manier van voedselbereiding, dan kun je ook gaan voor een magnetron met stoomfunctie of een stoomoven.
stoomkoker

Tips bij het stomen:

In plaats van water kun je ook stomen met andere producten of producten toevoegen aan het water voor wat variatie. Zo kun je bijvoorbeeld een bouillonblokje, een scheutje wijn of je favoriete kruiden toevoegen aan het water.

Vlees wordt erg mals in de stoomkoker, maar de kleur wordt helaas niet zo mooi als wanneer je deze bakt. Wil je toch dat het vlees een mooi kleurtje krijgt zonder toevoegingen van vet of boter, dan kun je deze na de bereiding in de stoomkoker nog heel even grillen of in de oven doen.

Wanneer je voedsel marineert en vervolgens gaat stomen zal de marinade van het voedsel afglijden. Om dit te voorkomen kun je het voedsel in aluminiumfolie stomen.

Wanneer je meerdere lagen voedsel boven elkaar stoomt, kun je het vlees het best in de onderste laag leggen. Uit het vlees komt namelijk tijdens het stomen vaak nogal wat vet en zo druipt het vet niet over het overige voedsel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *