Voedingswaarden lezen

Voedingswaarden

Wanneer je calorieën gaat tellen zul je (vooral wanneer je net begint) vaak gebruik gaan maken van de labels die op verpakkingen staan. Deze labels met informatie over de voeding noemen we voedingswaarden. Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van de voedingswaarden. Dit zijn de voedingswaarde van een pak houdbare magere melk.

voedingswaardeDe voedingswaarde is in 2 hoeveelheden aangegeven. Per 100 ml en per 250 ml. In een normaal drinkglas gaat meestal 250 ml, dus dit is de (rode) kolom waar je naar moet kijken wanneer je een normaal glas magere melk neemt.
In de eerste groene kolom staat de energiewaarde aangegeven, dit wordt vaak gedaan in kJ (kilojoule) en in kcal (kilocalorieën of calorieën). Bij het calorieën tellen gebruiken we deze laatste, de kilocalorieën. Wanneer je dus uit deze verpakking een normaal glas melk krijgt krijg je 92 calorieën binnen.
Soms staat de energiewaarde alleen in kJ aangegeven en niet in calorieën, om toch achter het aantal calorieën te komen kun je gebruik maken van deze speciale rekenmachine.

Onder de energiewaarde wordt de hoeveelheid eiwit aangegeven. Eiwitten zijn o.a. belangrijk voor je lichaam omdat deze dienen als bouwstof. Vooral sporters letten veel op eiwitten omdat dit belangrijk is voor de spieropbouw. Vaak wordt bij het afvallen ook gelet op de eiwitten omdat dit bijdraagt aan een strakker en daardoor slanker ogend lichaam. Een aantal eiwitrijke producten zijn: kaas, melk, noten en vis.
Een volwassen persoon heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam. De gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen. Vezels en suikers zijn soorten koolhydraten. Probeer niet te veel koolhydraten binnen te krijgen via suikers, suikers geven het lichaam namelijk wel energie maar voorziet je lichaam niet van vezels, mineralen en vezels. Gezondere keuzen zijn fruit, groenten en volkoren producten zoals zilvervliesrijst, volkorenbrood en volkorenpasta.

Vet is iets dat mensen die willen afvallen het liefst proberen te vermijden. Dit is niet nodig, het lichaam heeft namelijk vetten nodig. Wel is het belangrijk om de juiste vetten te nemen. Probeer transvetten en verzadigde vetten zo veel mogelijk te vervangen door onverzadigde vetten. Dit kan ook de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Een ezelsbruggetje om te onthouden welke vetten goed zijn. Onverzadigd begint met de O van Oké, deze vetten zijn oké.
Onderaan de tabel vinden we de hoeveelheid natrium in dit product. Natrium of zout vinden we in veel producten, het zorgt onder andere voor een goede vochtbalans in het lichaam. Probeer niet te veel zout per dag te nuttigen, het verhoogd namelijk de kans op een hoge bloeddruk en kan voor nieraandoeningen zorgen. Een volwassen persoon heeft gemiddeld 1,5 gram natrium per dag nodig.

Handige weetjes:

– Soms worden suikers apart vermeld (bijvoorbeeld druivensuiker, vruchtensuiker en andere suikers) apart vermeld, zodat het totale suikergehalte niet zo hoog lijkt.
– Wanneer een verpakking iets vermeldt over voedingsstoffen in een product zoals “vetvrij” of “rijk aan vezels” dan is het verplicht om de voedingswaarde te vermelden.
– De voedingswaarden op een verpakking geven vaak niet alleen de waarden per portie aan maar ook per 100 gram of milliliter. Deze informatie is vooral handig wanneer je geen standaard portie neemt of wanneer je verschillende producten met elkaar wilt vergelijken.
– Vetvrij betekend niet automatisch dat het product weinig calorieën bevat. Laat je dus niet misleiden door verpakkingen waar op de voorkant “vetvrij” of “vetarm” staat, bekijk ook daadwerkelijk de voedingswaarden.